Het verlenen van Nederlandse kinderbijslag buiten de Europese Unie wordt aan banden gelegd.
De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met een wetsvoorstel om de export van kinderbijslag naar landen buiten de Europese Unie te staken.
Het wetsvoorstel werd gesteund door VVD, PVV, CDA, ChristenUnie en SGP. De overige fracties stemden tegen omdat zij denken dat het in strijd is met internationale verdragen. De opstelling van het CDA was tot het laatst onduidelijk.
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken was er veel aan gelegen dat de wet wordt aangenomen. Hij denkt hierdoor sterker te staan in zijn onderhandelingen met Marokko over aanpassing van hetsocialezekerheidsverdrag met dat land.
Onderhandelingen Marokko over Nederlandse uitkeringen
Nederland wil de uitkeringen die naar Marokko gaan, aanpassen aan het levenspeil daar, maar dat kan alleen als het verdrag wordt gewijzigd. De Tweede Kamer heeft erop aangedrongen dat Nederland het verdrag met Marokko opzegt als dat land niet snel inbindt. Asscher noemde dat dinsdag ,,een optie”.
Begin juni gaf Asscher nog aan het ,,niet verstandig'' te vinden het verdrag over sociale zekerheid met Marokko op te zeggen. Als Nederland dat doet, wordt het bestrijden van fraude met uitkeringen moeilijker. Opzegging kan ook samenwerking met Marokko op andere terreinen schaden, bijvoorbeeld op het gebied van politie en justitie, betoogde Asscher in een brief aan de Kamer.
Asscher wil in het najaar met Marokko verder praten en dan de knoop doorhakken.
VVD zet Asscher onder druk
De brief van de PvdA-minister was een reactie op een motie van VVD-Kamerlid Anoushka Schut. Zij wilde dat het verdrag met Marokko wordt opgezegd, omdat dat het onmogelijk maakt uitkeringen aan te passen aan de kosten van levensonderhoud in dat land, het 'woonlandbeginsel'.
De minister is blij dat de Senaat nu het licht op groen heeft gezet voor het stoppen van de kinderbijslag naar niet-EU-landen. ,,Hierdoor kunnen we de nadruk weer leggen op het opvoeden van kinderen in Nederland, voor wie de kinderbijslag is bedoeld. Dat is in het belang van de integratie.''
Lees ook
Banenplan Asscher vol softe subsidies
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl